OXITOCINA I VINCLES EMOCIONALS

Nous coneixements, noves formes de fer i educar.​

Avui he après una mica més sobre l’oxitocina i he entès molts dels problemes que comporten els vincles emocionals que establim amb les persones.

L’oxitocina és una hormona que actua com a neurotransmissor al cervell. Això diu molt dels importants efectes que pot tenir. El seu ADN és senzill, cosa que fa possible que es sintetitzi fàcilment. I de què ens serveix això? De molt médicament ja que es fa servir per dilatar a les dones en el part. Cal afegir que s’utilitza indiscriminadament i subjecte als horaris del centre sanitari. Em calia aquesta crítica doncs fa poc que ho vaig llegir i encara estic sorpresa. 

L’oxitocina és la responsable dels vincles. El vincle que tenim amb la parella i que fa que les dones maltractades tinguin tanta dificultat per deixar al seu maltractador. També és la que fixa el vincle amb el nadó, els fills, les famílies i la cultura de la que som part. 

Aquesta molècula és més antiga que l’ésser humà, la tenen tots els animals i ha contribuït a la supervivència de les espècies. En aquesta societat on sembla que ens allunyem un dels altres, la biologia s’obre pas. Això té dues vessants ja que ens uneix i ,alhora, ens separa quan ens sentim tan iguals i vinculats que creiem que som diferents als altres.

 

L’oxitocina es segrega en quantitat en la dona que pareix i crea el vincle immediat amb el nadó. Les relacions sexuals omplen a homes i dones d’oxitocina i uneix a les parelles. És tan potent que els agressors físics i/o psicològics es beneficien. La víctima no se sent com a tal i naveguen entre la intermitència habitual d’amor i odi.
Tot això m’ha fet comprendre la dificultat que tenen les dones per separar-se. A part del nostre perpetu tret de nutridones, l’oxitocina alimenta la misogínia en homes i dones. Al mateix temps es coneix com l’hormona relacionada amb la fidelitat i la monogamia.

És possible trencar els vincles però costa molt. Com fan les drogues més dures, cal no tastar, no veure o relacionar-se cero amb la persona o grup amb qui vols trencar el vincle.

Malgrat l’article ha agafat un to pesimista, he fet pinzellades d’un tema amb molta informació. En els últims temps les dones científiques s’han posat a investigar sobre la relació de l’oxitocina i el vincles emocionals i l’educació emocional es veurà beneficiada.

OXITOCINA I VINCLES EMOCIONALS
Scroll hacia arriba

Aquest web fa servir cookies per millorar la teva experiència. Més informació ACEPTAR

Aviso de cookies