SEXTING “Alt risc per als joves”

SEXTING, ALT RISC PELS JOVES

La tercera part de la població de 12 a 20 anys comparteix fotos sexis per internet, sexting,  i un 8% corre un risc greu de ser assetjat per un adult, és a dir patir grooming.

Al ciberbullying es van sumant perills als que infants i joves s’exposen. En aquest cas, el sexting que ve provocat pels mateixos joves quan envien material sexual per internet.

Quasi el 10% de 10 a 15 anys han rebut fotos eròtiques. Li diuen sexting i és fotografiar-se en actitud provocativa per a enviar les imatges a algú de confiança. Des de fa anys s’ha anat estenen entre els joves, gràcies a les xarxes socials i la missatgeria instantània, com Whatsapp.

El problema ve quan els que reben sextings decideixen difondre-les entre els amics, per fanfarroneria o despit.  Això pot tenir conseqüències legals, pudent ser acusats de tinença i distribució de pornografia  infantil.

El control legal deficitari, amb polítiques i legislacions públiques caduques o desenganxades de la realitat canviant, fa que això s’estengui i exploti com la pólvora. 

Aquesta pràctica del sexting  pot ocasionar problemes psicològics a als adolescents que comparteixen aquest material. Poden patir greus conseqüències donat el seu moment d’inseguretat, identitat i autoestima. És una pràctica d’alt risc.

Els adolescents tenen una necessitat imperiosa de ser acceptar pels seus amics i prenen decisions perilloses de les que després se’n penedeixen, fins el punt de ser la causa de suïcidis.

Ens podem imaginar el que pot passar quan un jove en la seva intimitat es fa una foto eròtica per alegrar a algú que li agrada o amb qui surt. Abans o després,  aquesta imatge la poden utilitzar de múltiples formes però cap d’elles amb bones intencions. Pot marcar-li la vida per sempre.

Hi ha consells de tot tipus sobre com afrontar el setxing, per a pares, víctimes i assetjadors. He recollit alguns:

  • Prevenir el sexting desinformat, irreflexiu o sota pressió.
  • Promoure la reducció de riscos en la pràctica de sexting.
  • Promocionar el respecte per la privacitat aliena.
  • Educació i context social masclista, quan són les dones les implicades.
  • Educació afectiva i sexual deficient.

Com passa en totes les intervencions, la informació i la sensibilització són necessàries. Educar en l’autonomia i en la presa de decisions conscient, activa i crítica és també el nostre pilar irrenunciable.

Fomentar una ciutadania digital responsable fonamentada sobre el benestar propi i el de les altres persones és la tasca que ens mou cada dia als tallers Emoticat. El “Curs Jove” és la nova activitat d’Emoticat per als joves de l’ESO. Alguns participants han caminat amb nosaltres pels tallers de l’educació emocional. Aquest cop, nous reptes es presenten a partir de 12 anys i els acompanyarem amb temes i preocupacions actuals.

SEXTING “Alt risc per als joves”

2 pensamientos en “SEXTING “Alt risc per als joves”

  1. Cap ésser humá no és del tot previsible, no es pot estar segur del que fará. Els éssers humans no estem programats, ni dirigits a distancia: som lliures. La llibertat hauria de ser en un mitjà per construir la nostra felicitat…. i no interferir en la dels altres. Respecta la teva privacitat i la dels altres.

Comentarios cerrados.

Scroll hacia arriba

Aquest web fa servir cookies per millorar la teva experiència. Més informació ACEPTAR

Aviso de cookies